De…Nederlander

De hardwerkende Nederlander is een beeldspraak waar ik telkens bij confrontatie helemaal niet goed van word. Ik wil dan een teiltje om in te kotsen. Heeft u dat niet?

De hardwerkende Nederlander wie is dat? Wie ontleend zijn of haar eigenwaarde aan dit begrip?

Werken is de maat waaraan je als individu in deze maatschappij langs wordt gelegd. Werk is het belangrijkste wat een mens blijkbaar kan doen. Werk maakt het mogelijk om degene die niet zo hard werken te kunnen nawijzen. Parasiet, steuntrekker, dat ben je als je niet werkt, of niet zo hard werkt.

Vooral de reactionaire zijde van onze egoïstische maatschappij voelt zich de harde werker. En de harde werker heeft meer rechten dan de niet werkende. Dus de helft van de bevolking telt al niet mee. Zij zijn de schuld van de belasting die betaald moet worden, zij zorgen ervoor dat de auto niet meer op te brengen valt, zij zijn de lodenbal aan de voeten van mensen die hard werken. En dan zijn er de immigranten; zij ondermijnen de maatschappij met hun vreemde waarden en normen. En laat ik Europa niet vergeten, europa de oorzaak van alles wat niet te wijten is aan steuntrekkers en immigranten.

Ik ben klaar met de hardwerkende Nederlander. Nederlanders werken namelijk niet hard. Acht uur op je reet achter een scherm is niet hard werken. Vermoeiend is dit werk omdat het de moderne lopende band is geworden. De hardwerkende Nederlander werkt volgens het principe: hoe slecht is goed genoeg. En deze werkhouding is gemeengoed. Nederlanders zijn geen initiatiefnemers. Werk is voor velen tweeëndertig uur zien door te komen om ervoor betaald te worden. Net zijn of haar target te halen en dan weer het weekeinde waarin in de kroeg en bij de familie wordt gezeken over hoe hard er gewerkt moet worden. Wat een vreselijke zeikerd de direct leidinggevende toch telkens blijkt te zijn.

De hardwerkende Nederlander is opgeleid en lult zonder probleem mee met elke reactionaire opinie die wordt opgelegd door de Televaag. Want de telegraaf maakt er geen geheim van dat iedereen eropuit is om de auto, het huis en Nederland naar de klote te helpen. De schuldigen heb ik al benoemd. Zij bedreigen de… Nederlander.

Wat de…Nederlander niet beseft is dat, dat wat zij hebben leren zien als een bedreiging voor het saaie en futloze bestaan niet degen zijn die het hebben voorzien op de vruchten van de arbeid. Wat de…Nederlander vergeet is dat zijn of haar onzekerheid het gevolg is van neoliberaal beleid. Je bent je baan niet zeker. Een huis kopen is geen keuze meer, maar wordt de norm. En als je dat niet kunt, dan behoor je niet tot de groep uitverkorene. Alles is de eigen schuld want dan is er geen reden om mensen te helpen, om medemenselijk te zijn. Angst regeert en die angst zoekt een oorzaak. De oorzaken zijn ingewikkeld, maar worden door media nooit benoemd. De VPRO probeert het en dat doen ze goed, maar denken en leren zijn over de laatste twintig jaar verkettert. Klimaatverandering is een links sprookje. Onze maatschappij kent geen rangen of standen, maar ieder wordt beoordeeld op zijn of haar werkhouding. Denken en beredeneren op basis van op x moment geldende feiten is een linkse hobby. Humaan gedrag tegenover mensen die op zoek zijn naar een leven waar willekeur niet de rode draad is worden weggezet als gelukszoekers en ongewenst.

De… Nederlander is een slachtofferrol. De angst regeert. Angst die niet onredelijk is, maar wordt gestuurd door simplisme. De…Nederlander is ervan overtuigt dat het werken leidt tot privileges en daar wringt de schoen. Hard werken doet er helemaal niets toe, het maakt je niet machtig. De rechten die het zou geven zijn er niet. Elke leuter in loondienst op welke positie dan ook is overgeleverd aan de nukken van de markt. Hard werken maakt je geen beter mens als een ander mens, geeft je niet meer rechten en zorgt er zeken niet voor dat je, je leven zeker bent.

De…Nederlander is een beetje dom want hij of zij gelooft dat zij meer uniek en beter is dan elk ander mens. Ik werk, dus ik ben. Nee…Nederlander het is: ik denk dus ik ben. En zolang de…Nederlander dit niet doet blijft de slachtofferrol de meest comfortabele positie.

De Nederlander bestaat niet en de hardwerkende zeker niet. .

Dit bericht werd geplaatst in Blacksmoker, Dagelijks leven, Ergernis, fundamentalisme, Geen Stijl, gelijkheid, globalsering, kapitalisme, politieke economie, Rutte, Wilderiaans en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De…Nederlander

  1. Gerrit Tienkamp zegt:

    Dit is op NEWS & TRAVEL GURU MAGAZINE herblogd.

Plaats een reactie